Ekologisk chokladalkemi med njutningsfulla experiment och hög kvalitet

 Naive -Nano Lot -Lifestyle -singleorigin -choklad -beantobar -Beriksson -web

 

Nyhet – Nano Lot Collection – kakao från Elizabeth Agudelo i Colombia

Elizabeth Agudelo är tredje generationens kakaoodlare som har ärvt sin fars besatthet att bevara sällsynta tropiska frukter. På grund av väpnade konflikter mellan den colombianska guerillan och armén tvingades hon lämna Arauquita där hon föddes och växte upp. Efter 25 år i exil återvände hon 2011 och har tillsammans med sin far byggt upp en av de mest aktade kakaoplantagen i Colombia.

 

Naive -Nano Lot Collection -Elizabeth Agudelo -Kakao -Beriksson -web

 

Med en forskares nyfikenhet har Elizabeth studerat gamla kakaoträd i regionen och har sedan målmedvetet moderniserat Villa Gabi-plantaget med högkvalitetskloner från colombias Aruacaregion. På delar av plantaget kultiverar och experimenterar hon med kloner som väljs ut från de gamla hybriderna på farmen. Elizabeths kakaoträd är nu fyra år gamla och har nu äntligen skördats för första gången. Nu börjar Villa Gabis historia på riktigt.

 

Naive -Nano Lot Collection -Elizabeth Agudelo -Kakao -Beriksson 3-web

 

Kakaofrukten

FTA 2 är en kakaoklon som tagits fram genom en metod som kallas ”Deltagande urval”, en metod som man använder för att utse bättre varianter av kakao. Metoden är egentligen en klassisk och naturlig korspolinering, där de har kombinerat Criollokakako med andra regionala colombianska kakaosorter. Den mogna frukten har en ljusröd färg med avlång form, trubbiga spetsar och mellanstora veck.

 

Bönan

De stora och ovala bönorna är ljuslila med fläckiga vita ränder. Bönorna fermenteras i trälådorna med Elizabeths exakta teknik och precision att skyffla och röra om bönorna under processen för att säkerställa en hög och jämn kvalitet.

 

Naive -Nano Lot Collection -Elizabeth Agudelo -beantobar -Elizabeth -choklad -Beriksson 2-web

 


Naives nya chokladkaka produceras ”from bean to bar” och innehåller kakao som Domantas har köpt genom "Direct Trade" från Elizabeths farm. Domantas har producerat så mycket choklad som var möjligt med den kakaomängd som fanns tillgänglig vid kakaoträdens första skörd, nämligen 60 kilo. Det har resulterat i en liten upplaga av 1000 chokladkakor och under Chokladfestivalen i Stockholm finns 100 st av dessa tillgängliga i Berikssons monter B03:30. Du kan också provsmaka denna exklusiva choklad under våra chokladprovningar med teman som ”Naive – Ekologisk chokladalkemi från Litauen” och ”En chokladresa genom tre kontinenter” som vi erbjuder under festivalen.Vad betyder Nano Lot?

*Namnet Nano Lot innebär att den görs i en väldigt begränsad upplaga. Domantas på Naive söker för denna kollektion kakao med unika, utsökta smaker och aromer samtidigt som han stöttar småskaliga kakaoodlare. Nästa Nano Lot-kollektion från Naive kommer först när Domantas har hittat nya intressanta kakaobönor av tillräckligt bra kvalitet.

 

 

Naive -Nano Lot -Elizabeth Agudelu -singleorigin -choklad -beantobar -Beriksson 1-web

 

Naive -Nano Lot -Elisabeth Agudelu -singleorigin -choklad -beantobar -Beriksson 2-web

 

Naive -Nano Lot -Infoblad -singleorigin -choklad -beantobar -Beriksson -web

Med varje Nano Lot-choklad, så får du ett infoblad som berättar om kakaon och tanken bakom chokladkollektionen.

Naive -Domantas -ekologisk -choklad -Beriksson -web

Naive -uncover -ekologisk -choklad -Beriksson -Highres 4-web 

De tre nya chokladkollektioner från Naive 

– The Equator Collection  – The Forager Collection –The Nano Lot Collection

 

Naive -mjolk -choklad -single Origin Bar -Beanto Bar -Beriksson 2-web    Naive -mork -choklad -single Origin Bar -Beanto Bar -Beriksson 2-web

 

Naive -the -Forager -collection -Beriksson -web 

 

Naive -The Forager Collection -ekologisk -choklad -Beriksson -web

 

Naive _Ambrosia _singel _ekologisk _choklad _Beriksson 4-web     Naive _Ambrosia _singel _ekologisk _choklad _Beriksson 4-web

Ambrosia – Krämig mörk choklad med fermenterad bipollen

"Våra biodynamiska biodlingar är granne med skogen där bina samlar in sin utsökta nektar. Tack vare den unika platsen får pollen och honung en djup bärnstensfärgad nyans med smaknoter av skog och mossa som skapar en fantastisk alkemi tillsammmas med chokladen. Den invecklade processen att förena choklad med honung gör detta recept, tekniskt sett, till en av våra mest sofistikerade i vår receptsamling men framförallt representerar det jorden jag kommer ifrån."

– Domantas Uzpalis, Chocolatier

 

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*, honung från vilda skogsbin, bipollen*, solroslecitin*.

*Ekologisk råvara. – Kan innehålla spår av mjölk och nötter.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C.

Kakaohalt: minst 65 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo.

 

Naive -honung -bibrod -ekologisk -choklad -kakao -Beriksson -web

 

 

Naive _Kefir _singel _ekologisk _choklad _Beriksson 3-web    Naive _Kefir _singel _ekologisk _choklad _Beriksson 3-web        

 

Mörk mjölkchoklad med kefir

"Kefir är mjölkens seger mot tiden. I Litauen har vi en uråldrig tradition att göra Kefir och det är en del av vårt kulinariska kulturarv. Kefir innehåller probiotika, en symbios av välgörande bakterier och jäst som fermenterar mjölken. Det magiska kefirgrynet går i arv från generation till generation och förevigar denna lätt kolsyrade dryck. Jag lät min kreativitet få fritt spelrum och gjorde det oortodoxa att blanda kefir och choklad. Tack vare de levande mikroorganismerna åldras denna chokladkaka som en ost och smakerna utvecklas över tid. Hur tidlöst är det?"

– Domantas Uzpalis, Chocolatier

 

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*, kefir*, mjölkpulver från gräsmatade kor*.
*Ekologisk råvara – Kan innehålla spår av nötter och solros. 

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C.

Kakao: minst 50 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo.

 

 

Naive -the -equator -collection -Beriksson -web

 

Naive -The Equator Collection -Scen -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web

 

Naive -The Equator Collection -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web

 

The Equator Collection 

 

Naive -Incan Berry -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web     Naive -Incan Berry -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web

 

Incan Berry – Mörk krämig choklad med syrliga inkabär

Lysande orange klättrar physalisen uppför den gröna stängeln som sträcker sig upp mot den klara himlen. Dess mognad och syrlighet är så himelsk att den ger gåshud och försätter sinnet i ett transliknande tillstånd. Knapriga bitar av inkabär kittlar tungan samtidigt som den smälter och blandar sig med kraftig mörk choklad. Det här är sann Inkachoklad – söt och syrlig på samma gång. Vissa tror till och med att detta är ett 3000 år gammalt recept som skapades av inkagudarna själva!

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*, inkabär*.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av nötter, solros och mjölk.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C.

Kakaohalt: minst 65 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo.

 

 

 

Naive -Spices -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web     Naive -Spices -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web

 

Spices – Mörk krämig choklad med kryddor

Vill du förirra dig på en ö full av kryddor med slingrande floder, sumpmarker och bergiga vulkansluttningar? Föreställ dig att du ror genom tät mangrove och mystiska träsk medan du lyssnar till insekternas sång. Färgstarka blommor och knotiga kanelträd sträcker sig efter dig med sina långa grenar. Luften doftar av vanilj och grå fluffiga moln svävar fram över ditt huvud.

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*, kanel*, cayennepeppar*, vanilj*.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av mjölk, solrosfrön eller nötter.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C.  

Kakaohalt: minst 68 % –  – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo.


 

 

Naive -Jordnotssmor -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web    Naive -Jordnotssmor -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web    

 

Peanut Butter – En mörk mjölkchoklad med krämigt jordnötssmör

Det här är en jordnötssmör-choklad gjord av djävulen själv. Chokladen har blandats med djävulens horn och är så förförande att receptet står med på listan över världens största synder. I fyra dagar kärnas och vispas jordnötssmöret av jungfrur och på den femte dagen ansluter sig Lucifer till processen. Jungfruarnas gudomliga tårar blandas med helvetets flammor. Oskulden är ett minne blott och jordnötschokladen är född. Chokladen är förbannat god!

Ingredienser: kakaosmör*, socker*, kakao*, mjölkpulver, jordnötter*, havssalt.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av solros.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C. 

Kakaohalt: minst 42 %  

Naive -Lakrits -Apelsin -salt -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web   Naive -Lakrits -Apelsin -salt -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web

 

Orange Licorice – Mörk krämig choklad med apelsin och lakrits

De djupt mörka lakritsrötterna suger åt sig smakerna av kosmos djupa oceaner. Komplexa och extraordinära eftersmaker av lakrits utvecklas långsamt och kopplar an citrusiga apelsinpartiklar genom sina rötter. När tiden är mogen, förs smakpartiklarna med stor försiktighet över till vår mörka chokladkaka. Symbiosen av lakrits, apelsin och choklad är en kombination som man inte kan vara likgiltig inför – det här är en smakkombination enbart för de allra modigaste av oss!

 

Ingredienser: Kakao*, socker*, kakaosmör*, lakrits*, apelsinolja*, havssalt*.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av nötter, solros och mjölk.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C. 

Kakaohalt: minst 63 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo. 

  

Pressreleasen för chokladen finner du här.

 

 

Naive -Super Dark -mork -choklad -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web    Naive -Super Dark -mork -choklad -Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web   

 

Super Dark – Mörk choklad 78 %  

Subtropiska nätter är exceptionellt mörka! När du inte kan se med dina ögon, skärps övriga sinnen: du hör bättre och känner dofter mer intensivt. En midnattsorkester av fåglar, insekter och djur hälsar mörkret med sina högstämda melodier. Lyssna noggrant när kakafonin förvandlas till den mest fantastiska konsert som du någonsin hört. Ta ett djupt andetag och bli varse dofterna av alla exotiska blommor och växter. Låt djungelns smaker hjälpa dig att förstå natten.

Ingredienser: kakao*, socker*, kakaosmör*.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av nötter, solros och mjölk.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C. 

Kakaohalt: minst 78 % – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo. 

 

  

Naive -Tahini --Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web    Naive -Tahini --Front -ekologisk -choklad -Beriksson 2-web

 

Tahini – Mörk krämig mjölkchoklad med sesamcréme

Det här är en legend om en smak som reste 1001 nätter genom Saharas alla röda sanddyner, hägringar och oaser. Smaken finns i en grotta, vars mynning förseglas av magi och enbart den fattige timmerhuggaren Ali vet hur man kan bryta förtrollningen. Givetvis skulle berättelsen inte vara komplett utan de 40 skoningslösa rövare som säger sig äga rätten till smaken. Men Ali vet lösenordet och har just öppnat porten...... ”Sesam öppna dig!”

 

Ingredienser: kakaosmör*, socker*, kakao*, mjölkpulver, sesamfrön*, havssalt.

*Ekologisk råvara. Kan innehålla spår av nötter och solros.

Förvaras torrt och svalt. Max 18°C. 

Kakaohalt: minst 42 %  – Kakaon köper Domantas genom Direct Trade från kooperativet El Ceibo. 

 

  

Naive -The Equator Collection -jordnotssmor -zoom -ekologisk -choklad -Beriksson -web 

 

Naive -chokladkollektion -2017-Beriksson -web 

Här ser du Naives två nya chokladkakor i kollektionerna The Equator Collection och The Forager Collection. Smakerna är från vänster uppifrån: Lakrits/apelsin/havssalt, Tahini, Inkabär, Jordnötssmör, Supermörk, Kryddor, Kefir och Ambrosia.

Naive _Domantas -Uz ̌palis -ekochoklad -Beriksson -web

 

I en stad på Litauens östra sida producerar Chocolate Naïve sin Bean-to-bar-choklad. Varje morgon rostar chokladmästaren färska kakaobönor med stor omsorg och en fantastisk doft väcker invånarna i den lilla orten. Kakaobönorna tumlas sakta för att släppa lös bönans unika bouquet såsom frukt, nötter och blommor. De handgjorda chokladkakorna läggs sedan åt sidan för att alla smaker ska få tid på sig att mogna och utveckla sina säregna karaktärer.

 

Chocolate -NAIVE---Production ---1-web

 

Kakaobönorna skeppas hem med båt från väl utvalda kakaoplantager som erbjuder de bästa ekologiska kakobönorna i världen. Dessa kombineras i Naives laboratorium med väl utvalda råvaror och skapar det som kännetecknar Naive. Äkta hantverk, kvalitet och en till synes aldrig sinande experimentlusta som resulterar i excentriska smakkombinationer för att ta dina smakupplevelse till nya nivåer. 

 

Torkning -kakao -Domantas _Naive -Beriksson -web

 

Naive -kakaofrukt -ekologisk -Beriksson -web

 

 

Kakao -Naive -ekologisk -Beriksson -web

  

Var du kan köpa Naive?

Klicka här för att hitta närmsta återförsäljare. 

 

Naives choklad från böna till choklad 

 

Naive _kakaobonor _ekologisk _choklad _Beriksson -web

 

 

Naive _Karl Johansvamp _ekologisk _choklad _Beriksson -web

 

Naive -ekologisk -Tahini -choklad _Beriksson -web

 

Naive _ravaror _ekologisk _choklad _Beriksson -web

 

 

Naive _Skog _ekologisk _choklad _Beriksson -web

 

 

Naive _produktion _ekologisk _choklad _Beriksson -web

  

Naive -insida -ekologisk -choklad -Beriksson -web

  

 Naive -kakaotrad -Domantas -Beriksson -web

 

Kakao

I Naives chokladkollektion The Equator köper de kakao direkt från kakaobonde-kooperativet El Ceibo Bolivia. Du kan läsa mer om El Ceibo här.

 

Naive -kakaobonder -choklad -Direct Trade -Beriksson -web

 

Naive -The Equator Collection -ekologisk -choklad -Beriksson -web

 

Bildmaterial

Klicka här för att bläddra bland bildmaterialet som du kan använda dig av för att skriva om Naive.

 

 

Här kan du läsa om Naive i media

I Journal Chocolat hösten 2017 kan du läsa om Domantas och chokladen från Naive.

Bloggen Dieline skriver om Naive, här.

Marlene Rinda har testat nyheten apelsin / lakrits, läs om det här

Katarina Skatt berömmer Ambrosiachokladen, läs om det här.

 

 

Pressreleaser

  • Naive ekologisk chokladserie 1 av 2 – The Equator Collection, läs mer om den här.
  • Naive ekologisk chokladserie 2 av 2 – The Forager Collection, läs mer om den här.
  • Naive Nano Lot Collection –Begränsad upplaga med kakao från Elizabeth Agudelo, läs om den här.

 

 

För att få våra nyheter först, följ oss på

Instagram, klicka här.

Facebook, klicka här

 

 Naive _Ambrosia _singel _ekologisk _choklad _Beriksson 5-web    Naive _Kefir _singel _ekologisk _choklad _Beriksson 4-web

Naive _chokladkakor _Beriksson -web

 

Naive -display -ekologisk -choklad -Beriksson -web

 

 

Naive _Skog _ekologisk _choklad _logo _Beriksson -web

 

 

 

Naive -skog -Litauen -ekologisk -choklad -Beriksson -web

 

Naive -Nano Lot -Nicalizu -singleorigin -choklad -beantobar -Beriksson 2-web