Novello single estate-olja från Rimini (IT)

År 1959 beslutade sig Giuseppe Corazza att börja producera olivolja i egen regi i italienska Rimini. Han framställer novelloolivolja, vilket innebär att det är den allra första pressningen för året. Olivsorten heter Corregiolo och är en sällsynt oliv som härstammar från tiden då Etruskerna bebodde dessa delar av nordöstra Italien.   

Novello 3

Olivträd hos Giuseppe i Rimini.

Oliverna kommer från en gård belägen på kullarna mellan Rimini och San Marino. När oliverna är mogna i mitten av november skördar Giuseppe och familjen oliverna för hand vilka kallpressas inom 24 timmar i den stora stenpressen mitt i odlingen. Oljan blir därigenom en "single estate". Oljan är ofiltrerad för att den ska vara så genuin som möjligt och för att få en naturlig smak, den blir på grund av detta lite grumlig. För att producera en liter av denna olja går det åt cirka 4500 oliver. 

 

För att se var du kan köpa produkter från Corazza, klicka här.

Corazza _Novello _olivolja _flaska _Beriksson _web 

Novellooljan finns med två volymer: 250 och 500 ml.

Smaken har inslag av gräs, citron, mandel och pinjenötter. Olivoljan är tydligt grön och mycket pepprig. Om du känner en pepprighet i halsen är det ett tecken på de antioxidanter som oljan innehåller. Det är underbart att doppa bröd i oljan eller ringla den över fisk, kött och grönsaker.

Novello 1 

För mer information om varje produkt se butiken.

Novello 4

 

Media

Vill du ladda ner bilder från Corazza, klicka här. (har du önskemål eller frågor om Corazza, mejla gärna markus(at)beriksson.net.

För mer information om varje produkt se butiken.