BALZEBU_logotyp _balsamico _modena _delikatesser _italienskt _gourmet _distribution _Beriksson _web 

 

Delikat balsamico från Modena (IT)

Vigneto -3_web

 

Balzebú balsamvinäger tappas och lagras i Modena, som är balsamvinägerns Mekka. Här har balsamvinäger tappats sedan 1598.  Balzebú strävar efter att bevara traditionella smaker men utforskar och skapar även nya gastronomiska smaker som passar de traditionella för att hitta nya kombinationer och varianter.

 

För att se var du kan köpa produkter från Balzebú, klicka här.

Balzebu _plantage _balsamico _modena _distribution _Beriksson 2_web

 

Balzebú balsamico är sprungen ur en lång familjetradition och de nuvarande ägarna bygde grunden av företaget på ett batteri av träfat med lagrad balsamvinäger som de ärvde från sin farfar. All druvsaften man använder kommer nu som då från egenodlade vingårdar där druvorna skördas för hand och smakrikedomen i den fylliga vinägern kommer från lagringen på träfat gjorda av bl.a. ek, körsbär, kastanj, en och mullbär.

Botti -3_web

Balzebú använder inga kemiska smaktillsatser, konserveringsmedel eller färgämnen i sin tillverkning. Deras balsamvinäger är en produkt skapad av endast naturliga råvaror, en gedigen hantverkstradition och en ängels tålamod. 

 Balzebu _tunnor _balsamico _Modena _Beriksson 1_web

 

 

Balsamico Tradizionale

Den traditionella balsamvinägern från Modena har en mörk, intensiv och förförande färg, en stark doft och komplex smak. Det är en produkt med begränsad tillgång, som produceras efter en lång mognadsperiod i olika trätunnor. 

Vingard _Balzebu _balsamico _Modena _italien _Delikatesser _Beriksson _web

Den traditionella Balsamvinägern från Modena är en DOP-produkt(ursprungsskyddad). Den genomgår en strikt kvalitetskontroll som sköts av konsortiet och den genomför olika procedurer genom produktionsprocessen. Detta för att säkerställa att det är rätt konsistens och att produkten är enligt tillverkningstraditionen. En styrelse av expertsmakare garanterar att varje vinägerflaska fylls med rätt innehåll, följer alla regler och slutligen märks med ett kvalitetssigill.

 Vingard _druvor _Balzebu _balsamico _Modena _italien _Delikatesser _Beriksson _web

Druvorna skördas för hand mellan september och oktober och de pressas direkt och långsamt för att uppnå balsamvinäger av högsta kvalitet. Därför kokas musten över eld i en öppen glasflaska, tills koncentrationen är minst 50%. 

 

Balzebu _plantage _balsamico _modena _Beriksson 1_distribution _web

 

  

Sortiment

 

BALZEBU-lagrad

Balzebú erbjuder traditionell balsamvinäger som är lagrad i 12 år och 25 år.

 

 

Balzebu _balsamico _3_Beriksson _web

De tre olika flaskorna ovan har olika smaknyanser eftersom de är lagrade olika länge och de har därför olika densitet, välj mellan: 

 

Röd etikett – lagrad i minst 3 år på fat.

Passar: utmärkt till grillat kött, ångade grönsaker, lagrade ostar, fruktdesserter och till och med på glass. Flaskan är munblåst.

Smak:  Mustig, lite blåbärbalanserade smaker och milda körsbärstoner, lätt vaniljig ekfatssmak, röda vinbär. Den har en mild sötma och en lätt sylighet.

Den röda etiketten har tjockast konsistens (störst densitet 1,34) Syranivå: 6 %.

Ingredienser: druvmust, vinvinäger, sulfiter.

250 ml.

 

Lila etikett – lagrad i några månader.

Passar som en utmärkt allroundvinäger till såväl till förrätter som till ris, vitt kött, fisk och grönsaker – och en lättare och mer syrlig variant. Flaskan är munblåst. 

Smakar: Lite nyponigt, syrligaren än de andra. Mer röd frukt. Goji. Röda bär med en genomträngande stark ättikesyra som balanseras upp av de mjuka, vaniljiga ekfatstonerna på slutet.  

Denna balsamico är mer tjockflytande än gröna men mindre än den röda (mellandensitet: 1,25) Syranivå: 6 %. 

Ingredienser: druvmust, vinvinäger, sulfiter. 

250 ml

 

Grön etikett –  lagrad i några månader.

Passar allra bäst på sallader, i pastarätter, såser och som tillbehör till exempelvis foccacia eller buffelmozzarella. Flaskan är munblåst.

Smakar: fikonaktogt, torkad frult, katrinplommon, körsbär. En kraftfull mörk ättiksmak som mjukas upp av tonerna av röda bär och en lätt ekfatssmak som avslut.

Denna balsamico är minst tjockflytande (lägst densitet: 1,20) Syranivå: 6 %. Munblåst flaska.

Ingredienser: druvmust, vinvinäger, sulfiter. 

250 ml.

 

 

 

 

 

BALZEBU-250         Balzebu _balsamico _litenflaska _delikatesser _italien _distribution _Beriksson _web

 

Du kan också köpa vår balsamico 1,34 densitet med fin presentförpackning. Denna flaska finns även i en mindre storlek på 100 ml.

 

 

Balzebu _balsamico _modena _italien _delikatesser _Beriksson _web

Balsamvinäger med tre olika friska smaker:

  • Granatäpple – passar till rött och vitt kött samt till desserter.
  • Citron – passar till fisk och sallad
  • Fikon – passar till ost och kex

Flaskorna innehåller 100 ml.

 

Balzebu _crema _svart _balsamico _delikatesser _distribution _Beriksson _webBalzebu _balsamico _crema _vit _creme _delikatesser _italien _modena _restaurang _distribution _Beriksson _web

Balzebú erbjuder även balsamvinäger-creme som är sötare och har en mycket krämig konsistens. Den kan användas för att ge en friskt syrlig och söt smak till salladen eller till en god dessert som behöver en förgyllas med en mjuk syrlighet, såsom glass, chokladkaka.

Läs mer om respektive produkt i vår butik.

 

 

 

Ladda ner bilder genom att klicka här.

 

 

Visste du att: 

Äkta balsamvinäger har producerats åtminstone sedan 1500-talet i staden Modena i norra Italien och under lång tid var tillverkningsprocessen bakom den sötsyrligt aromatiska vinägern en välbevarad hemlighet. Men när Modenas dyrbara droppar fick status som ursprungsskyddad produkt på samma sätt som champagne och parmesanost var man tvungen att avslöja vad det var som gjorde balsamvinägern så speciell att den inte kunde produceras någon annanstans.

Numera är det fastslagit i lag att äkta balsamvinäger endast får tillverkas av koncentrerad druvsaft från sju lokala druvsorter från området omkring Modena och måste, efter jäsning, lagras på träfat. Varje producent använder sig av en hemlig kombination av olika träslag som alla påverkar smakprofilen på den färdiga produkten. Under lagringen på fat avdunstar vatten ur balsamvinägern och smakerna koncentreras, vilket gör att högklassig balsamvinäger är en ytterst smakrik och mycket dryg produkt. För att få den högsta kvalitetsbeteckningen Aceto Balsamico Tradizionale di Modena måste balsamvinägern lagras i åtmintone 12 år men det finns varianter som lagrats i 100 år eller mer.